Sweep GPX Four Season -ajopuku

Jo ensivaikutelma puvusta oli tosi hyvä. Mukavan tuntuinen kangas sekä hieno ulkonäkö houkuttelivat lähtemään puvun kanssa liikkeelle erilaisilla pyörillä ja monipuolisissa olosuhteissa. Päälle laitettuna puku istui hyvin sekä tuntui mukavalle. Ilman erillisiä vuoria jopa hyvin kevyellekin.

Istuvuus / Säädettävyys

Riittävän pitkät lahkeet ja hihat suojasivat nilkat ja ranteet hyvin. Takin pitkä selkäosa antaa jo sellaisenaankin hyvän suojan ja mikäli alaselälle heluaa vieläkin parempaa suojaa, niin takin helmassa on kaksi eri vaihtoehtoista vetoketjua, millä takin ja housut saa yhteen.

Vyötärön ja keskivartalon tiukkuutta, sekä käsien ympärystä saa todella hyvin säädettyä pitkillä tarranauhoilla, joiden kumisten päätyjen ansiosta niitä on helppo käyttää hanskat kädessäkin. Löysemmillä säädöillä oli mukava ajella hitaampaa ajoa ja vaikka takki ei juuri muutenkaan lepattanut ajaessa, niin säätöjä kiristämällä siitä sai vieläkin
tukevamman tuntuisen.

Housujen lahkeet oli riittävän leveinä helppo laittaa kenkien päälle. Motocross -tyylisten kenkien kanssa kiristysmahdollisuudet ovat paremmat, mutta jos lahkeen haluaisi oikein tiukalle normaalien ajokenkien kanssa, niin lahkeen suun tarraan toivoisi lisäpituutta.

Housujen vyötäröllä on pitkät ja helposti käytettävät kumisilla päillä varustetut tarranauhat, joilla vyötärön kireyttä saa säädettyä toista kymmentä senttiä. Mikäli tykkää ajella löysemmällä vyötäröllä, niin housut saa myös pysymään ylhäällä irroitettavilla henkseleillä tai selkäpuolen vetoketjuillakin.

Pehmeä kaulus sekä sen kiinitysnepparin paikan säätömahdollisuus mahdollistavat mukavan istuvuuden ajettaessa ja kauluksen läpän klipsikiinnitysmahdollisuus myös paikallaan ollessa.

Takin hihansuut saa pitkän vetoketjun ansiosta menemään kaikenlaisten hanskojen päälle, mutta paksuranteiselle paksujen hanskojen kanssa vetoketjukiristys ei riitä enää kokonaan hanskojen päälle ja tarrankin pituuden riittävyys on siinä rajoilla.

Ajossa

Puvun mukavuus korostui myös ajossakin. Verkkovuori takin kuoriosan sisällä tekee siitä mukavan ilmavan tuntuisen ja vedenpitävän kalvon tai lämpövuorenkin kanssa ajessa tuntuma oli edelleen mukava. Monipuolisilla säädöillä istuvuuden saa mieleisekseen joka tilanteessa. Saumat oli myös hyvin viimeistelty, eikä ylimääräisiä raapimisia tuntunut. 

Vedenpitävyys & Lämpöominaisuudet

Testasin pukua monenlaisissa olosuhteissa lumisista pakkaskeleistä etelän kuumille aavikoille. Puvun päälliskangas hengittää oikein mukavasti, mutta pitää silti tuulen, viiman ja pienen sateenkin ulkopuolella. Huolella teipatun välikerroksen lisäämällä puvusta saa aivan vedenpitävän.

Pikkupakkasessa tuli ajeltua lämpövuorien kanssa t-paita ja boxerit alla ja lämmintä riitti ajotyylistä riippuen vielä reippaasti, joskin niissä lämpötiloissa pidemmille matkoille ainakin pitkähihaisen paidan alle laittaminen voisi myös olla hyvä vaihtoehto.

Pelkällä kuorikankaalla ja samaisella lyhyellä alusvaatetuksella pystyi jo ajamaan mukavasti yli 15 asteen lämpötiloissa

Puvun hengittävyys tuli parhaiten ilmi aavikolla yli 30 asteen paahtavassa auringossa. Ajaessa puku toimi vieläkin hyvin rinnuksien magneettisten, sekä hihojen että lahkeiden vetoketjullisten tuuletusaukkojen vuoksi, mutta paikallaan seistessä tuli mieleen, että tälläisiä tilanteita varten voisi puvun vaaleampi värivaihtoehto olla mukavampi vaihtoehto, kun se ei keräisi niin paljon lämpöä itseensä mustaan verrattuna.

Selän puolella oleva vetoketjullinen tuuletusaukko päästi hyvin höyryjä ulos siltä puolelta.Lika ei tuntunut tarttuvan kovinkaan helposti puvun kankaisiin. Aavikoilla ajaessa toki pöly kerääntyi vaatteisiin, mutta sekin lähti puvusta helposti irti ravistelemalla. Puvun eri kerrokset ovat irroitettavissa sekä kiinnitettävissä nopeilla ja helppokäyttöisillä vetoketjuilla ja niitä käyttäen koostumusta voi vaihtaa aina tilanteen mukaan.

Vetoketjut

Kaikissa puvun päävetoketjuissa on isot kumipäällysteiset vetimet, joita on helppo käyttää hanskatkin kädessä. Takin etuvetoketju on hyvin suojattu ja pitävä tarravarmistus on koko vetoketjun mittainen. Sadevuoren kanssa siihen tulee vielä kaksinkertainen suojauskin tuplavetoketjujen ansiosta, joka suojaa kosteudelta entistäkin paremmin.

Housujen etuvetoketjun alla on kunnon läppä joka suojaa viimalta ja siinä on myös tarrakiinnitys vedenpitävää kalvoakin varten, joten kosteuskin pysyy hyvin ulkopuolella vetoketjunkin kohdalta. Takin ja housujen yhdistämistä varten selän puolella on kaksikin vetoketjuvaihtoehtoa lyhyemmän ollessa kevyempää yhdistämistä varten ja kyljeltä toiselle ulottuva pidempi vetoketju antaa jo lähes haalarimaisen suojaavuuden.

Suojat

Takki suojineen istui hyvin päälle. Kyynär- sekä olkapääsuojat istuivat hyvin paikoilleen eikä niitä juurikaan edes huomannut käytössä. Aiempaa parempiluokkainen selkäpanssari kruunaa kokonaisuuden. Housujen polvi- ja lonkkasuojat olivat myös mukavan tuntuiset.

Polvisuojien korkeus on myös helposti säädettävissä suojan taskussa olevia tarroja apuna käyttäen. Taskuissa on kolme eri korkeusvaihtoehtoa, joten säätövaraa on hyvinkin eri kokoisille ihmisille. Kokonaisuudessaan puvusta jäi erittäin jämäkkä ja turvallinen kuva mukavuuden lisäksi.

Taskut

Takin etupuolen kolmeen suureen tarrataskuun mahtuu reilusti tavaraa ja oikean puolen kaksi vetoketjutaskua ovat erittäin mukavat ja helppokäyttöiset, joihin voi laittaa lompakon passin, kameran tms. varusteita, joita tarvitsee välillä nopeastikin. Lisäksi sisäpuolelta löytyvät myös puhelin- sekä kuuloketaskutkin. Puhelintasku on reilun kokoinen ja riittää isommallekin älypuhelimelle ja jos tosi isoista tykkää, niin iPad -povitaskuun mahtuu jo sellainenkin.

Puvussa on riittävästi riittävän kokoisia taskuja moneenkin käyttötarkoitukseen. Esim. lentokoneella ja pelkillä käsimatkatavaroilla pyöräreissulle matkaaja saa helposti pakattua 3-4 kiloa varusteita takin taskuihin, mikä on taas pois käsimatkatavaran kiintiöstä. Taskut ovat riittävän isoja isokätisellekin ja myös helposti käytettäviä kulmissa olevien kumisten tarttumakohtien ansiosta; vaikka hanskat kädessäkin.

 

Laatu ja ulkonäkö

Tyylikkään ensivaikutelman lisäksi käytössä puvusta paljastuu vielä monia hienoja yksityiskohtia, jotka vain vahvistavat mielikuvaa. Ulkonäkö on kerännyt kehuja niin meillä kuin maailmallakin. Työn jälki on laadukasta. Lukuisien pienien yksityiskohtien, kuten esim. heijastavien painatusten, magneettikiinnitteisten tuuletusaukkojen, naarmuttamattomien sekä painokuvioitujen nappien, vuoren ja vetimien painatusten ym. kautta tuotteesta heijastuu määrätietoinen ja yksityiskohtainen suunnittelu ja toteutus, jossa pienempiinkin yksityiskohtiin on kiinnitetty huomiota.

 

Pisteet kotiin ja lämmin suosittelu niille jotka etsivät erittäin monikäyttöistä ajopukua vaikka kovempiakin seikkailuja varten.

Testannut: Sami Kemppainen, Hämeenlinna.